♥ Whatever you like..

Ja, frågan är.. Frågan är vad man kan göra. Jag är engagerad till tusen, men vad hjälper det?! .. När allt kommer omkring så blir det ändå bakslag. Rakt i ansiktet. Det känns som att jag blir straffad för att jag har försökt och ansträngt mig. Äh, släng dig i väggen.

~

Jag har precis proppat i min en hel påse salta bomber och det känns som att jag vill spy. För hälsans skull så skulle det vara bättre om jag kunde stoppa i mig den här mängden frukt istället för godis. Jag blir sugen på nåt och måste bara ha det, sen mår jag så illa efteråt. Det vill säga när jag har smällt i mig alltihop. Aldrig att jag skulle kunna spara lite till senare eller så, nej, allt ska ätas upp direkt. Så när man tänker på det så är det inte alls konstigt att jag mår dåligt. Just nu känns det som att jag aldrig mer vill äta salta bomber igen, det står mig upp i halsen. Jag fick min "stora ölmage" poängterad åter igen idag på jobbet. Jag är bra stor nu och inte gör sötsakerna mig mindre direkt. Ha!, men jag trivs med min bebismage. Min lilla guldklimp ligger där inne och plaskar som har kommit att förändra hela mitt liv. Jag ser på livet med ett helt annat perspektiv och jag vill få ut andra saker av livet än vad jag ville innan. Jag har växt som människa, på alla sätt och vis. Allt känns så spännande och jag är så förväntansfull över hur det blir sen när "den" finns här hos oss. Flera, flera gånger kommer jag på mig själv att jag säger "han". Säger en inre röst att det är en pojke? Jag har inte den blekaste aning. Antingen blir det en Destiny eller en Eliyab. Killnamnet har vi ändrat, till ett bättre namn, tycker vi. Vi får se när han eller hon ankommer till världen! Säkert fastställt är iallafall att det inte blir någon Gunvor. Haha!


♥ Vecka 28! (27+1)

Bebis:

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram. Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre. Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

Du:

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg. Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.


En massa kläder inköptes igår, till dig mitt lilla hjärta <3


♥ Torsdag 27/8 = Löning

Idag har jag hunnit med en god frukost med älskling, betalat räkningar och plockat undan lite här hemma. Strax ska jag dra iväg och handla lite, mat och diverse andra nödvändiga produkter. Sitter och lyssnar på T.I. - Whatever you like. Den är bra den. Angelina Jolie's konkurent. Hahaha!

27 fullgångna veckor idag, vilket innebär att jag imorgon går in i vecka 28. Var tar tiden vägen? :D


♥ Mamma älskar dig.

Igårkväll kändes det som att plutten hade en cirkusföreställning eller nåt, kändes som att det var riktiga volter den gjorde där inne. Det är så häftigt för jag känner sparkarna betydligt mycket mer nu, och det är helt fantastiskt! Den är väldigt livlig vissa dagar (framförallt framemot kvällskvisten) .. Men konstigt nog så är den helt stilla så fort Nala är där med handen!?

Nuhamin pratade med sitt lilla syskon igår, hon la huvudet mot min mage och pratade. Sen gick hon ut i hallen och sa "Emma kom, min lilla bror ska komma nu". Så söt. Försökte förklara för henne att det ännu är ett tag kvar innan den kommer och att det även kan bli en lillasyster, att det inte är säkert att det blir en lillebror. "Ja, lilla bror eller lillasyster" och så skrattar hon. Det är så man smälter, underbara unge! :)

♥ Vecka 27! (26+1)

Bebis:

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större. Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidig födsel.

Du:

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.


Mitt älskade barn, att varje dag känna hur du rör dig är en sån underbar känsla. Jag vill att du ska komma ut nu!! Men än får du vara kvar där inne, ett tag till. När du kommer ut till stora världen ska jag ge dig allt jag kan.




♥ Blåbär & en kropp som en 80-åring.

Var i skogen hela dagen igår och det var så skönt. Har fått rensat skallen + att jag fick 5 liter blåbär med mig hem. Mumma hade gjort en jättegod matsäck och det var en otroligt skön dag. Värre var det när jag kom hem, kunde inte resa mig från soffan, inte heller med Nalas hjälp. Kändes som att hela min kropp skulle gå sönder. Jag bara skriker rakt ut, det gör så ont! I början undrade Nala vafan det var frågan om men nu har han blivit van med mina skrik som flyger ur munnen på mig! Idag är det lite bättre och jag kan iallafall sätta mig på toaletten och komma upp igen. Haha! Nej det är hemskt det här. Måste ringa sjukgymnasten!

Nalleman är iväg idag, kommer hem senare med Nuha :) Jag håller mig nog inne idag som det ser ut nu, höfterna är inte riktigt stabila. Kanske tar en liten promenad sen ikväll, å andra sidan blir man ju helt konstig av att vara inne en hel dag. Iallafall jag. Nu tänkte jag städa lite även fast det inte är stökigt. Jag älskar att ha det rent.

♥ Vecka 26! (25+3)

Bebis:

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram. Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade. Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet. Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen. Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Du:

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu. Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.

<3


♥ U will be right here with me.

Ännu en vecka har gått och dagarna bara susar förbi. Har inte gjort så mycket annat än jobbat. I fredags hämtade jag Linnéa på dagis och så umgicks vi, länge sen sist. Hon har lärt sig cykla helt utan stödhjul och fan vilken fart ungen har på cykeln! Hon har också gått tre veckors simskola under sommaren, jag var med på avslutningen. Min sötunge som jag älskar högt. Trots att jag näst intill får utbrott på henne ibland när hon inte lyssnar och bara retas och skriker :)

Ikväll jobbar jag sista dagen på schemat jag gått på. Har fått lite extra dagar augusti ut sen får jag se hur det blir. Känner iallafall att jag måste ta det lite lugnare.


♥ Förlossningsrädsla.

Pratade med en jobbarkompis idag om förlossningar. Hon berättade om sin osv. Och det gick upp för mig att plutten som jag bär på ska ut (såklart). Men tankar attackerade mig att den ska ut ur min kropp och hur ska det gå?? Jag blev plötsligt jätte nervös. Hur kommer min förlossning bli? Kommer jag ligga i dygn med värkar och ha jätte ont eller kommer det hela att gå snabbt? Jag undrar jag. Men hur som helst så finns det ingen återvändo då, det finns inga andra alternativ än att underverket ska ut. Jag är bara så otroligt rädd för smärtan, en bebis är ganska stor ändå. Jag har iallafall bestämt för mig för ryggmärgsbedövningen och det sägs ju att den ska hjälpa en del. Den här nervositeten är nog ingenting med hur nervös jag kommer vara när det närmar sig ytterligare. Jag som varit cool lugn innan, tänkt att det är väl inget. Men det är det, en enorm process för kropp och själ.



♥ Vecka 25! (24+3)

Bebis:

Din bebis är nu drygt 22 cm från huvud till stjärt och väger omkring 850 gram. Tänk dock på att foster växer olika fort från omkring den 20:e veckan så om din bebis skulle avvika lite från det genomsnittliga så är det i sig ingen anledning till oro. Om bebisen av någon anledning skulle behöva förlösas nu så skulle det ändå ha en god chans att överleva utanför livmodern, tack vare en enorm utveckling inom neonatalvården. Respiratorer, monitorer och mediciner kan hjälpa en ännu omogna kroppen att klara sig utanför livmoderns trygga värld. Bebisen skulle behöva stanna några månader på sjukhuset eftersom den ännu är mycket mottaglig för infektioner och andra komplikationer. Man kan nu höra bebisens hjärta med en dopplermonitor eller ett steoskop, och din partner kan kanske till och med höra det genom att lägga örat på rätt ställe mot magen. Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av.

Du:

Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Vissa kvinnor upplever flest fosterrörelser när de vilar.


♥ Vecka 24! (23+6)

Bebis:
Den här veckan är din bebis c:a 21,5 cm lång från huvud till stjärt och väger omkring 750 gram. Ansiktet är i stort sett färdigbildat. Ögonen sitter på sin plats även om ögonlocken fortfarande är slutna. Öronen har också de funnit sin slutliga placering och sitter nu där de kommer att sitta vid förlossninen. Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Eftersom den blir allt rundare så finns det allt mindre plats i livmodern att göra kullerbyttor och piruetter. Bebisen övar sin andning genom att andas in upp till en liter fostervatten per dag i de mognande lungorna.

Du:

Din livmoder kan du enkelt känna 4-5 cm ovanför din navel. Eftersom din växande livmoder trycker allt mer på buken så kan du få bristningar i huden på magen. Din ökande vikt kan också fresta på din kropp vid det här laget, något som ger sig till känna genom ryggvärk, problem med blåsan, värkande fötter och utmattning medan du utför dina dagliga rutiner. Ökande blodflöde i slemhinnor och ökande blodtryck kan också göra att du upplever rinnande näsa och oftare får näsblod. Det kan vara dags att börja ta reda på vilka föräldrautbildningar som erbjuds i ditt område. Många sjukhus erbjuder profylaxkurser och det finns till exempel vattengympa som kan hjälpa din kropp att förbereda sig inför förlossningen. Det kan hända att du upplever en stickande smärta i sidan då och då. Detta är sannolikt helt enkelt musklerna i livmodern som töjs ut, så det finns ingen anledning att få panik. Om smärtan är ihållande och svår bör du dock konsultera din läkare eller barnmorska.



Det börjar kännas riktigt nu att jag är gravid kan jag säga. Fötterna känns som bollar när jag kommer hem efter en dags jobb, som just nu! Och höften spelar satan emellanåt, vilket gör att jag inte orkar gå ut och promenera som jag önskar att jag kunde. Men jag ränner så mycket på jobbet, vilket måste vara anledningen till att jag bara gått upp 1.6 kg sen jag var på mödravården senast. Jag tycker det är lite, med tanke på att jag gottar mig med både det ena och det andra. Men det är ju bra! :) Magen börjar ta i nu när jag ska göra saker på jobbet osv. Det lilla livet frödas där inne! <3


RSS 2.0