♥ Ingenting.

Jag har inte gjort nånting av min lediga dag, jag har bokstavligen sovit bort hela dagen. Jag brukar inte va så deppig nu för tiden men ibland hinner allt ifatt en och man orkar inte göra ett skit. En sån dag har jag haft idag.


Det gör ont i mig att se det göra så ont i dig.


♥ 23 hela veckor imorgon :)

Mödravårdsbesöket gick bra, vi bokade in alla tider fram till förlossningen och det är fan i mig inte långt kvar.. Vi fick även höra vår lilla älsklings hjärtljud och jag rös i hela kroppen. Min plutt! 152 låg det på och det lät jättefint :) Hörde mig för om min höft och hon rådde mig att ringa till en sjukgymnast så det ska jag göra under nästa vecka. Jag hade en bra dag hela den dagen. Nalle och jag gick och åt lunch, sen mötte jag upp Aja och Mathez och strosade runt lite. Köpte bland annat blomkrukor och blommor till sovrummet, skit fint blev det! När jag kom hem fick jag ett ryck och putsade fönstrarna innan jag satte upp det. Spjälsängen monterade Nala ihop igår. Och allt går fint ihop med våra nya nattduksbord. Det enda vi behöver i framtiden är en ny säng. Men den vi har nu hänger med ett tag till..

Imorgon kommer Nuhamin, har saknat henne!!

♥ Måndag och löning!

Nu ska jag och älskling på mödravården och sen gå och äta lunch nånstans och handla lite. Jag älskar dig.

Vecka 23! (22+2)

Bebis:
Nu är bebisen omkring hela 29-31 cm och väger ungefär 575-690 gram. Den ser vid det här laget helt mänsklig ut och liknar en liten bebisdocka. Ansikte och kropp liknar dem hos en nyfödd. Bebisen bildar underhudfett i rask takt men ser fortfarande lite röd och skrynklig ut eftersom huden bildas i en snabbare takt än underhudsfettet. Den röda färgen kommer av att huden börjar förlora sin transparens och bildar pigment. Du känner antagligen bebisen röra sig en hel del där inne när den sparkar och slår på livmoderväggarna. I takt med att den växer blir det mindre och mindre plats att röra sig. Ben, muskler och organ växer stadigt. Bebisen rör navelsträngen och olika delar av sin kropp med händerna för att utforska. Den kan nu suga på tummen "på riktigt", istället för att bara stoppa den i munnen. Den fortsätter att svälja fostervatten och vätskan och sockret som den får i sig på det viset fungerar som ett komplement till den näring som den får från dig och moderkakan. Du kanske kan känna små "skutt" i magen när bebisen hickar på grund av vätskan den svalt. Bukspottkörteln mognar och kommer att bilda insulin som hjälper till att bryta ned socker.

Du:

Din livmoders översta del finns nu c:a 3 cm ovanför din navel. Din totala viktuppgång ligger förmodligen omkring 7 kg . Du kan får s.k. Braxton-Hicks kontraktioner vid den här tiden. Dessa sammandragningar kommer inte regelbundet och bör inte kännas smärtsamma. De är till för att förbereda din kropp inför förlossningen, och kommer att öka i styrka allteftersom graviditet fortlöper. Du kan kanske känna sammandragningarna om du lägger din hand på magen. Bebisen kan förmodligen känna hur livmodern mjukt klämmer och masserar den, men det skadar inte bebisen så det finns ingen anledning till oro. Fet fisk kan vara nyttigt för bebisens utveckling och det finns tecken som tyder på att kvinnor som har fet fisk i sin kost föder barn med en bättre utveckling av synen, enligt en studie från universitetet i Bristol.


Jag är så nyfiken på om du är en flicka eller pojke och hur du kommer att se ut. En mix av mig och Nala, hur kan det bli? :) Allt är så spännande.

Skrutten har en tendens att sparka mest på kvällarna, då jag ska sova. Men ändå så tycker jag inte att den sparkar så mycket. Har väl en lugn liten bebis där inne, men än är det inte slut. 4 månader återstår och det blir ju mer och mer med tiden. Jag blir så glad av att känna mitt lilla hjärta!! Men smärtan i vänster höft besvärar mig mer och mer känns det som. Men å andra sidan så har jag gått väldigt mycket den här veckan och jobbat mycket. Jag fortsätter att be för att det inte blir värre.

Gyptian - Serious time

Älskar den!!




Lägenheten är städad och fixad, väskan är packad. Fast det är inte så långt bort vi drar för några dagar, ha.

Jag saknar Stockholm


Abebaye

Sakta sakta börjar jag lära mig lite ord på amarinja, eller hur det nu stavas. Jag kommer aldrig lära mig det flytande men att kunna lite ord sådär är kul att kunna. Abebaye betyder min blomma och anledningen till att jag lärt mig det är att jag lyssnat sönder en låt där dom sjunger abebaye om och om igen. Så fin! Alla som känner mig vet hur jag är med låtar jag tycker om, kan lyssna hur mycket som helst och en del tröttnar jag faktiskt aldrig på.

Det har varit en intensiv arbetsvecka då jag jobbat 6 dagar av 7. Nu är jag ledig 2 dagar och det ska bli riktigt skönt. Sen på onsdag går jag på ett annat schema som också är heltid. Ibland är man så trött och less på att jobba att man önskar att man vore arbetslös. Men i det långa loppet är jag väldigt glad för att ha ett jobb att gå till! Nu för tiden är jag så rastlös att det vore kaos för mig att bara gå hemma. Jag får mer struktur på min vardag när jag jobbar. Jag hoppas att jag INTE får foglossning. Men risken finns ju eftersom jag har känningar i höfterna. Att inte kunna jobba och gå på kryckor eller använda rullstol är ingen höjdare.. Typiskt mig att alltid tänka det värsta.

Vilket väder det har varit, undrar hur mycket regn det har kommit den här gången. Idag slöt jag halv två, hade arbetstid till 14 men jobbade in rasten. Sen hem till min älskling, vi gick och handlade, åt, såg tv. Sen satt vi på balkongen och såg på regnet, drack kaffe och obo'y och pratade. Mysigt.

Känner mig rastlös.. Vill sätta ihop spjälsängen men klarar nog inte det själv, är inte så bra på sånt. Och Nala orkar inte ikväll, det får bli imorgon! Får hitta på nåt annat. Först prata färdigt med pappsen som ringde nu :)

Vecka 22! (21+2)

Bebis:

Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned. Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din lever hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin. Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben. I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du:

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter. Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget. Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp. Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.

Ultraljudet gick bra och man såg bättre än förra gången. Och det pga att jag inte kissade precis innan denna gång. Jag kom på mig själv ligga där och le när jag såg på skärmen, när jag tittade åt sidan såg jag att även din pappa satt och log. När du sög på dina fingrar kände jag rysningarna nerifrån tårna upp till hjärnan. Jag älskar dig så redan!

Mamma längtar efter dig.


Gyptian - Hold yuh

En av favoriterna. Jag älskar hans musik över huvudtaget.


Det var en hektiskt vecka förra veckan på många sätt. Det var fullt hus hemma hos oss och jag jobbade mycket. Nalas systrar är jätte fina och det var en överraskning för dom att vi ska ha bebis ;) Dom verkade ha haft det bra här även fast vädret inte var det bästa alla dagar. Vi fick presenter innan dom åkte och nästa gång är det vi som åker till dom! Nuhamin kom också och hon stannade ända till idag. Hon och jag har haft lite ensamtid den här helgen så nu känner vi varandra lite bättre. Nala och jag försökte oss på att fläta hennes hår igår och det blev faktiskt bra för att vara min första gång.

Mycket av veckan gick åt till irritation och det förstörde. Jag har fått nog.

Vecka 21! (20+4)

Bebis:
Din bebis blodcirkulation är nu komplett och helt fungerande. Navelsträngen fortsätter att växa och bli tjockare alltmedan blodet strömmar med avsevärd kraft igenom för att förse bebisen med syre och näring. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen. Storleken kommer att fördubblas under andra halvan av graviditeten. Bebisen är nu c:a 18 cm lång från huvud till stjärt och väger ungefär 300 gram. Nu mognar de olika organen. Matsmältningssystemet fungerar redan på ett grundläggande sätt och bebisen kan svälja fostervatten och ta upp vatten och socker och sedan göra sig av med restprodukterna. Denna mekanism är en förberedelse på livet utanför livmodern. I blodet finns det redan ett stort antal röda blodkroppar, och vita blodkropparna börjar att bildas. I munnen börjar små smaklökar att bildas på tungan.

Du:

I princip alla kan nu se att du är gravid! Din livmoder borde nu kännas ungefär 2 cm ovanför din navel. Du har antagligen ökat 4-7 kg i vikt och allteftersom bebisen börjar bilda sina fettreserver kommer också din vikt att öka. Under de kommande 10 veckorna kommer du att gå upp ungefär hälften av den totala viktökningen under hela graviditeten. Du kanske också märker av en ökad aptit eftersom du behöver 500 kcal mer per dag för att försörja din ökade ämnesomsättning. Det är bra att undvika mat som innehåller mycket fett, socker och kalorier, och istället äta frukt, grönsaker, spannmål och anndra naturliga baslivsmedel. En del upplever ovanliga starka begär efter mat, och även efter sådant som inte är mat; såsom cigarettaska, kol och öl. Bli inte förvånad om dina ben svullnar upp under dagen. Detta kan avhjälpas genom att sätta fötterna i högläge någon eller några gånger under dagen. Blir svullnaden kraftig så bör du genast kontakta barnmorskan eller läkare för kontroll; särskilt om du har andra symptom så som huvudvärk och flimmer för ögonen.

[Jag har nog märkt av suget efter mat och annat, i vanliga fall är jag en matglad person och mellan varven är det värre än vad det brukar vara. Nala frågar varför jag ska anstränga mig att äta mera när jag redan stoppat i mig tillräckligt så att jag inte kan röra mig. Men jag ser flygande chokladkakor framför mig och det försvinner i princip inte förren jag fått det. Haha! Jag vet att jag måste ta det lugnt med sötsakerna, men det är inte lätt ibland. Svullen om benen och fötterna har jag blivit också. Och smärtan i höfterna, framförallt vänster som hindrar mig från att gå ibland är värst. Foglossning tänker jag inte ha, men ska ta upp det med barnmorskan nu när vi ska dit.]

På torsdag är det dags för ett andra ultraljud och pappa ska då följa med och se dig.


Tillbaks på banan igen.

Börjar jobba idag kl 14, det värker fortfarande i munnen men det går inte att göra så mycket åt. Den är iallafall snart igenom så förhoppningsvis försvinner all smärta helt då. Älskling och jag hade sovmorgon idag sen drog han iväg och ska fixa lite saker inför imorgon. Två av hans systrar med familjer kommer hit, tillsammans blir dom 8 stycken! Så det kommer bli fullt hus i vår trea här. Jag sover hos mumma för att få bra sömn när jag jobbar i princip hela veckan annars blir det så himla trångt. Det blir det ändå, för dom. Det ska bli spännande att träffa dom och som den person jag är så är jag lite nervig. Men det blir nog bra och trevligt!

Nu blir det lunch innan jobbet.

Tandvärk och värme

Jag har sjukanmält mig idag för att jag har tandvärk, visdomstanden spelar satan med mig. Den är precis påväg att spricka igenom tandköttet och det gör så ont! Så jag är hemma imorgon med, blir det inte bättre får jag ringa tandläkaren men det är sista utvägen. Det är stekhett och jag mår dåligt av den här värmen. Man ska inte klaga på sommarn nu när den äntligen är här, men det är fan olidligt. Jag kommer sitta inne hela dagen, läsa en bok, äta glass, ta det lugnt och hoppas att tandvärken ger med sig snart.

Vecka 20! (19+0)

Kom på att jag byter vecka idag, så idag är det 19+0, går alltså in i vecka 20. Är helt inne i att jag byter vecka på tisdagar men efter ultraljudet så fick jag ju veta att det är torsdagar. Jag skulle vilja att min plutt kom nu, men det är fortfarande lång tid kvar. Men är dock halvvägs nu så nu börjar andra halvlek :) Har beställt en spjälsäng från ikea idag, vit och fin precis som jag vill ha den! Och jag vill så gärna ha bilbarnstolen som jag hittade på babyproffsen. Och jag ska ha den, så är det bara. Många tycker att jag börjar handla tidigt, att jag fortfarande hinner. Men det är skönt att ha det färdigt och jag älskar att köpa sånna saker. Ska ta ut ett paket från posten också och där i finns även lite smått och gott! Handlar man lite då och då så blir det inte så mycket på en gång sen.



Bebis:

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka. Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen. Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Du:

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning. Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.


Tillbakablickar

Jag har blickat tillbaka till gamla minnen idag. Sånna där minnen som har kommit att betyda väldigt mycket och som jag alltid kommer att bära med mig. Från Egyptenresa till samtal i timmar, videoblogg och skrattanfall. Det finns mycket att se tillbaka på. Otroligt mycket. Jag har tänkt tillbaka på allt idag. Och jag får den där känslan inom mig av saknad och det gör ont i hjärtat att allt är borta. Jag skulle faktiskt vilja fortsätta resa genom livet tillsammans med er. Men det var förutsett att det inte skulle vara så eftersom det var just så det inte blev. Vi lever våra egna liv utan minsta kontakt och det är sorgligt.



Vem kunde tro att jag skulle bära den här ringen på mitt finger igen?

Vad är det som händer?

Jag skulle kunna explodera!

Graviditetshormoner

Dom styr mig ibland och det är faktiskt på grund av dom som jag beter mig som jag gör vissa stunder. Kan vara så irriterad för ingenting och kan bli ilsken för saker som jag inte hade blivit annars. Det är ett giltigt skäl till varför, det är faktiskt något att skylla på för graviditetshormonerna spelar ett spratt med mig sometimes. Men vissa personer förstår inte det. Håll avstånd istället för att bli sura på mig för då blir jag bara ännu mer förbannad.

Ledig imorgon, ska försöka varva ner några grader..

RSS 2.0