♥ 31 fulla veckor.

Jag har räknat att jag idag är i vecka 31+5. Men barnmorskan räknade 31 fulla veckor idag. Så jag har väl legat 5 dagar före hela tiden då. Jag har bara gått efter vad dom har sagt :/ Jaja, får väl räkna att jag byter vecka tisdagar nu då (igen). Så imorgon går jag alltså in i vecka 32! Det gick bra idag, allt är som det ska. Det enda var att mitt blodtryck var lite högre än vanligt men inte så konstigt så stressad jag var för att jag blev försenad. Magmåttet + 2 cm och vikten + 1 kg. Jag känner mig verkligen som ett berg och ännu värre känns det när jag inte kan gå ordentligt. Har iallafall beställt tid hos sjukgymnasten idag. Så imorgon återkommer jag till läkaren, måste lämna in sjukintyg till jobbet.

Älskling har börjat packa väskan med presenter bland annat. Längtan kommer ta kål på mig här hemma.


♥ Sjukskriven?

Ja, det återstår att se imorgon. Idag har jag haft helvetes ont och det har tryckt neråt. Redan nu? Vem vet, jag kanske föder ikväll. Haha nejdå. Men det är glasklart att jag inte kan jobba med det här längre, läkaren kommer att bli tvungen att sjukskriva mig.

Det börjar bli trångt för lilla hjärtat där inne och därav mer kraft i sparkarna. Men det är underbart. Det går inte att sätta sig in i hur det känns att vara gravid och känna det lilla miraklet inom sig, man måste vara där själv för att kunna förstå. Det är en sån stark kärlek redan innan barnet är fött. Mammas hjärtegull <3 !

♥ Mariah Carey - I want to know what love is

..så jääkla braa! Känslorna bubblar inom mig och lilla bebis sparkar.


Jag saknar hemskt idag. Det går mot ett år sen vi splittrades. Igen. Ni var den andra halvan av mig. Ni betyder lika mycket fortfarande. Och jag älskar er lika mycket nu som då. Jag vill att ni ska veta det.

Jag ska snart ha barn, en av de största ögonblick i livet håller jag på att genomgå. Det känns konstigt att ni inte delar det med mig. Ni har alltid delat allt annat med mig. Dåligt som bra, ni har lixom funnits där. Gett råd, backat upp och alltid fått mig att se lite ljus i de mörkaste stunderna. Era tankar när ni läser detta är säkert att "jag valt det här själv" och att jag inte borde beklaga mig. Men det är inte det jag vill med dessa rader, jag vill bara att ni ska veta att ni fattas mig.

♥ Vecka 32! (31+2)

Bebis:
I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå. Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet. Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Du:
Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt. Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika.


♥ Nothing compares to you.

Skulle egentligen jobba 7-17 idag, men jag klarar inte gå iväg och jobba med det här. Det känns som att jag sitter på en häst när jag går och det gör ont. Vaknat inatt till och med av hur öm jag är. Har svårt att gå och det känns konstigt även när jag ligger. Blir hemma imorgon med sen får jag se efter helgen. Antagligen kommer det bara gå utför nu och bli värre. Trist. Jag trodde jag skulle klara det här vikariatet utan att sjukskriva mig. Men som alla säger, jag ska inte ha ångest. Kan inte hjälpas.

Här sitter jag, har varit vaken sen kl 6 imorse. Spelar mysig musik för mitt barn, lite annat än alla amarinjalåtar som annars spelas här hemma ;) Nalle är hos sjukgymnasten och jag snart laga lite käk tills han kommer hem!..


♥ Hösten närmar sig.

Älskling och jag har legat i soffan hela dagen, vi har inte orkat göra annat. Höstvädret som spelar in kanske? Till och med stammarna på träden här utanför har svajat idag. En liten promenad har det iallafall blivit - till pizzerian. Haha! Gött.

Ringt och pratat med en barnmorska pga besvär jag känt av i eftermiddag, hellre ringa än att gå runt att oroa sig. Iallafall så har jag typiska symtom på foglossning. KUL! Nej. Jag hoppas bara att jag blir beviljad havandeskapspenningen.


För övrigt så var Nuhamin här hos oss i helgen, hon har fått en cykel så det har varit full rulle. Det är kul att hon och Linnéa har så roligt ihop även om det skiljer några år mellan dom.

I söndags blev jag såå rörd. Nala, Nuhamin och jag satt i soffan och såg på tv, från ingenstans sa hon:
- Emma?
- Ja?
- Jag älskar dej.
Det är så man smälter. Hon har gått runt och sagt det till Nala tusen gånger under helgen men jag trodde inte att hon skulle säga det till mig. Även om hon är för liten för att riktigt förstå innebörden av orden så är det så himla gulligt!


♥ Vecka 31! (30+3)

Bebis:
Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern. Öronen är nästan helt färdigutveckalde, både de yttre och inre delarna och bebisen kan höra din röst som den kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud. Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du:
Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås. Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig. Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.



Mitt lilla hjärta har blivit en riktig vilde. Jag längtar så!


♥ Only God knows why.

Ikväll blir det filmkväll hos Aja. Mat, idol, film och godis! Det ska bli trevligt. Det var länge sen vi gjorde nåt sånt. Underbart att jobbet är i ett lugnare tempo, då känner jag att jag orkar annat. Egentligen ledig hela helgen men har tagit extrapass både imorgon och på söndag. Skönt med mindre jobb men det märks också på kontot. Måste tänka framåt, också på pengar som skall betalas tillbaka. Men jag tänker lyssna på min kropp från och med nu, annars blir mina besvär bara värre och det är inte kul att dras med.

Även det lilla gör nytta. Det går inte att bara strunta i det. Mitt psyke pallar iallafall inte det, men det får stå för mig det.

Nalle är inte heller hemma ikväll, han är och firar med sina vänner. Han blir väl sent hemkommen ikväll men det måste jag unna honom ibland. Kan inte begära att han ska sitta hemma jämt ;) Ringde honom för en stund sen och överraskade med att vi fått ett erbjudande om en lägenhet, vi är iallafall en av fem. Håller tummarna!


Kid Rock - Only God knows why. En typisk låt som jag fastnar för.

Nu ska jag återgå till provning av kläder.

♥ Vecka 30! (29+1)

Bebis:
Nu kanske det börjar kännas som att du varit gravid i en evighet och det kan vara svårt att tänka sig att du ska vara gravid i ytterligare 10 veckor. Men din bebis måste fortfarande växa till sig en hel del innan han eller hon är redo att komma till världen. Bebisen är nu 41 cm från topp till tå och väger omkring 1,4 kg. Även om din bebis ligger skyddad av fostervattnet och livmodern kan den känna och reagera på smärta. Man kan se med ultraljud hur bebisen övar på att andas för att göra sig redo för världen utanför. Om den sväljer fostervatten i fel struprör kan du känna hur den får hicka. Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös. Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

Du:
Din livmoders översta del kan du nu känna c:a 10 cm ovanför navlen. Livmodern, moderkakan och vätskemängden kommer att öka stadigt under de kommande 10 veckorna och du kommer förmodligen att gå upp ungefär ett halv kilo per vecka. Eftersom du blir större blir det allt svårare att röra sig snabbt. Du är inte längre så smidig och du bör vara försiktig för att undvika att trilla och skada dig eller bebisen. Tänk på att bibehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt.


Ny vecka och det börjar närma sig. Var på mödravården igår, gjorde sockerbelastningen för sista gången, sockret var bra och det känns skönt att jag har det avklarat. Drinken är ju inte god direkt, fyfan. Fick höra min älsklings hjärtljud som låg på 148, det är en sån underbar känsla att höra. Kan inte beskrivas. Har gått upp 4 kg sen sist jag var där så nu går det uppåt. Min barnmorska sa att allt växer och verkar jätte bra. Och det märks att allt utvecklas och växer. Plutten där inne sparkar som fanken numera! Man ser sparkarna till och med.. <3

Jag börjar mer och mer tro att det kommer vara en liten tjej som tittar ut. Det får vara vad det vill men jag är så jäkla nyfiken!! Nala tror att det är en kille. Vi får se vem som får rätt :)

♥ Vikariat 1 månad.

Yes, idag började jag på det vikariat som jag blivit erbjuden. Så en månad framåt jobbar jag på ett schema som är 75 procent. Hade det varit heltid så hade jag nog inte tagit det, just nu. Perfekt med 75 och sen hoppa in extra så mycket som jag känner att jag orkar. 1 månad är bra också eftersom man inte vet när mina höfter bestämmer sig för att strejka helt och hållet. Den här veckan blir det dock inte så mycket jobb, idag och sen onsdag (som bara består av personalmöte i stort sett). Fick ta bort torsdagen eftersom jag då ska spendera några timmar på mödravården. Får se vad det blir av till helgen, kanske hoppar in något. Jag är iallafall glad att jag fick det här vikariatet. Nu vet jag en månad framåt och kan planera utöver det. Så jobbigt när man inte vet när man får jobba och inte.


Jag måste sluta äta godis. Choklad framförallt. Morötter får det bli istället. Ska nog ta mig en nu faktiskt!


♥ Familjedag.

Dagen har varit bra. Massa lek, bullbakning och grillning hemma i mammas trädgård. Meningen var att vi skulle grilla vid stranden men så blev det inte. Bättre hemma där barnen kunde springa fritt, ute och inne. Inte förren klockan var över åtta traskade vi hem. Nuhamin somnade som en stock vilket inte är så konstigt. Det blir långa dagar då hon inte sover middag och vaknar innan sju varje morgon.

Linnéa bestämde sig äntligen för att ta hål i öronen. Hon kom iallafall hem med hål i ena örat. Duktigt gumman!

Nu är Nuhamins byrå överfull med kläder. Hon fick mycket nytt igår + att hon har fått massor av kläder efter Linnéa som är som nytt. Så nu har hon iallafall kläder hela hösten och vintern :) .. Så det är perfekt! Prutti lutti. Nala älskling.

Här sitter jag nu, har tagit en dusch och hittat min plats i soffan. Någon här i grannlaget har fest, jag hör hur musiken dånar. Jag hoppas att det inte blir långvarigt. Jag ska se tv ett tag sen ska jag sova, upp och jobba hela dagen imorgon.

♥ 28+2, min guldklimp!

 

Vinkeln spelar roll om man ser på storleken, jag är big nu ;) .. Mamma älskar dig!


♥ Vecka 29! (28+1)

Bebis:
Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta. Bebisen rör sig mycket och du bör kunna känna många rörelser under dagen. Vissa rörelser bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du lägga dig ned och räkna. Du bör kunna känna din bebis röra sig ungefär 10 gånger per timma. Om du känner mycket färre än så så bör du kontakta MVC eller din läkare. Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen. Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du:
Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.


♥ Every morning i look at you and smile.

Tog en kvällspromenad igår, höfterna tillåter det när jag inte har rört på mig något större på en hel dag. Det var skönt. Att ensam gå runt och tänka, andas in den friska luften. Jag gick och gick, men allt jag passerade och allt runt omkring mig verkade stå stilla. Allt var så lugnt och tyst.

Idag vet jag inte vad jag ska göra. Jobbet har inte hört av sig på flera dagar, blir lite orolig hur det blir med timmar denna månad. Kanske inte var så poppis att jag sa ifrån mig uteturerna, men men. Får väl ringa och höra imorgon om det finns något över till mig. Ska försöka ta mig ut idag och gå till posten iallafall, har fått en avi som jag inte har någon aning om vad den innehåller. Det blir en surprise. Kanske tvättar också, i brist på annat. Kanske städar av här också, igen. Jag har fått någon form av städnoja, vet inte vad det tagit åt mig. Tål inte se att disk eller att det är smutsigt. Och ibland städar jag bara för att städa. Skumt.

Har mina neråt-dagar nu och det har jag haft några dagar ibland så långt jag kan minnas. Vad det egentligen beror på vet jag inte. Men det är bara att bita hop. Det vänder snart.

♥ Psst..

Det är du mitt lilla hjärta som ger mig styrka dessa tider. Tanken på dig & sparkarna som man ibland till och med kan se nu får mig att le även om jag befinner mig i en jobbig situation.

Jag försöker klura ut saker och ting just nu men allt känns bara som ett stort frågetecken. Jag känner mig helt vilsen ibland och jag kan inte göra ett skit åt det. Försöker bara förstå mig på vissa saker, sen är det bara att vänta på en öppning för en förändring. I mitt inre. I mitt psyke. Och mycket annat med för den delen.


RSS 2.0